İmar Barışı

İmar Barışı

Kamuoyunda “İmar Barışı” olarak bilinen uygulama ile İmar Kanunu Geçici 16. maddesi ve buna bağlı olarak yürürlüğe giren tebliğe göre, imar düzenine aykırı yapıların “Yapı Kayıt Belgesi” ile kayıt altına alınması  ve vatandaşların devletle ihtilaflı durumlarının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda verilen hizmetler şunlardır:

•Yapı kayıt belgesi hazırlanması (E-devlet)
•Zemin tespit tutanağı

3194 sayılı İmar Kanununa Geçici 16. Maddesine istinaden;

Yapı kayıt belgesi alınan yapıların hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde bu taşınmazlardan özel kanunları kapsamında kalan ve bu özel kanunlara göre değerlendirilmesi gerekenler dışında kalanlar, Bakanlığa tahsis edilir. Tahsis işleminden sonra yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır.
Yapı kayıt belgesi alman yapıların belediyelere ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek kaydıyla taşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce doğrudan satılır.
Yapı kayıt belgesi yapının kullanım amacına yönelik olup, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
Üçüncü kişilere ait Özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar İle Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu madde hükümlerinden yararlandırılmaz.
Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kayıt belgesi ile maliklerin tamamının muvafakatinin bulunması ve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir.
Hazineye ait taşınmazlar ile Belediyelere ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş yapılarla ilgili olarak içinde kalmış oldukları taşınmazların raiç bedel üzerinden satın alınabilmesi veya Sahipli Taşınmazlar üzerinde Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapıların Cins Değişikliği ve Kat Mülkiyeti tesis edebilmeleri için Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürolarınca veya Serbest Harita Kadastro Mühendislik Bürolarınca Zemin Tespit Tutanağı hazırlanması gerekmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar

• Taşınmaz mal malikinin kimlik fotokopisi ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimlik fotokopisi,
• Yapı kayıt belgesi
• Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, işin yapılabilmesi için yetki verildiğini açıkça belirten yetki belgesi ve imza sirküleri ile temsilcinin kimlik fotokopisi
• Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği fotokopisi (Hazineye veya Belediyeye ait taşınmazlara yapılan yapılarla ilgili ise ihtiyaç duyulmayacaktır.)